Fotbollsskola

Vägen till och genom slutspelet

Photo by Al Messerschmidt/Getty Images

Eftersom vi nu närmar oss slutspel är det dags att friska upp minnet om hur det avgörs vilka lag som går vidare. Det är framförallt värt att påminnas om hur Wild Card-platserna fördelas när två lag har samma antal vinster.

Slutspelet närmar sig med stormsteg och för tolv lyckliga lag fortsätter säsongen in i slutspelet. Därefter väntar två eller tre matcher innan säsongen avslutas med idrottsvärldens största fest – Super Bowl. Vi kikar på hur lag tar sig vidare till slutspel och hur lag sedan slåss om att nå den stora finalen.

Först och främst är NFL uppdelat i två konferenser, AFC och NFC. Från vardera konferens går sex lag vidare till slutspel. Fyra av de lagen är vinnarna från respektive division. De rankas från ett till fyra utifrån deras record (antal vinster och förluster). Därefter är det två platser kvar, det som kallas Wild Card. Av de resterande lagen är det de två med bäst record som tilldelas varsin Wild Card plats, och rankas därmed som femma och sexa.

Än så länge är det ganska enkelt att förstå. Det blir rörigare när lag har samma record, men NFL har såklart ett recept för att hitta det värdiga slutspelslaget. När det är inom divisionen så görs det på ett sätt, och är det mellan olika divisioner görs det nästan identiskt men en liten skillnad. Vi går igenom de båda sätten här, men radar bara de fem-sex första stegen i processen, även om det finns fler, eftersom det sällan (aldrig) behövs fler än så.

    För att avgöra placering inom divisionen

  1. Inbördes möten
  2. Bäst record inom divisionen
  3. Best record mot gemensamma motståndare
  4. Bäst record inom konferensen
  5. Strength of victory
  6. Strength of schedule

    För att avgöra Wild Card mellan lag i olika divisioner

  1. Inbördes möten
  2. Bäst record inom konferensen
  3. Bäst record mot gemensamma motståndare (minst fyra)
  4. Strength of victory
  5. Strength of schedule

Det första som avgör är alltså vilket lag som har vunnit när de två lagen har mötts. Sedan är det skillnad. Rör det sig om två lag i samma division, är det resultatet mot divisionsrivalerna som avgör. Är det mellan olika divisioner är det resultatet mot lag i den egna konferensen som har betydelse. Därefter tittar man på gemensamma motståndare. Har lagen mött samma motstånd minst fyra gånger så bestäms det utifrån resultatet i de matcherna. Är det två divisionsrivaler så är det därefter viktigt med resultatet inom konferensen.

Strength of victory innebär hur bra motstånd som man har besegrat. Det hjälper alltså att vinna mot bra lag. Strength of schedule innebär hur svårt motstånd man har haft, oavsett vinst eller förlust. Det lag som har haft svårast motstånd under säsongen får fördel. Även efter dessa steg finns som sagt sätt att bryta upp två lag som mot förmodan fortfarande skulle vara exakt lika, men det räcker att ha koll på dessa.

Vem möter vem?
Den tidigare nämnda rankingen av slutspelslagen är viktig när det kommer till att avgöra vilka som ska möta vilka. Det bäst rankade laget har alltid hemmaplan och möter det sämst rankade laget och näst bäst möter näst sämst. Slutspelet består av fyra rundor, som alla har egna namn istället för den klassiska “kvartsfinal, semifinal, final”.

Den första matchen är Wild Card-rundan. Då vilar de två bästa lagen från varje konferens medan övriga lag spelar. Vinnarna går vidare till nästa runda, där de beroende på sin ranking möter antingen det bäst eller näst bäst rankade laget. Den rundan kallas Divisional Game. De två vinnarna går vidare och spelar Conference Championship, alltså final i konferensen. Vinnaren från den matchen går sedan vidare och spelar Super Bowl, mot vinnaren från den andra konferensen.

Följande bild illustrerar hur det ser ut. Siffrorna avser laget med den rankingen. Notera att om #6 vinner så möter de ändå #1, trots att bilden är missvisande. Som sagt, det bäst rankade laget möter alltid det sämst rankade laget.

nflplayoffbracket

Nyheter

To Top