Nyheter

Säsongen 2012 – NFC East

NFL Supporter ger sig åter på att tippa ligans divisioner. Nu kör vi NFC East. Inget lag övertygade i grundspelet 2011 men Giants växte för varje vecka och lyckades till slut gå hela vägen.

Vi fortsätter årets genomgång av divisionerna med NFC East. En ruskigt tuff division som innehåller senaste vinnaren av Super Bowl, ett lag som har kallats ”Dream Team”, ett annat som vi känner till som ”Americas team” och en uppstickare med lite ny stjärnglans på quarterback-positionen. Lite oväntat är det inte 2011 års mästare som toppar NFC East i den här rankingen.

NFC East 2011/2012 (vinst-förlust)

New York Giants: 9-7
Philadelphia Eagles: 8-8
Dallas Cowboys: 8-8
Washington Redskins: 5-11

Kort om divisionen

NFC East bildades 1967. Då med Saints som senare byttes ut mot Giants. Lagen i divisionen har vunnit NFC 19 gånger och vunnit Superbowl 11 gånger. Vinsterna har under åren fördelats ganska jämnt mellan lagen. Det är flest titlar av samtliga divisioner i NFL. Många sportanalytiker anser att divisionen är den tuffaste i ligan.

Vinnare av NFC East

2002 – Philadelphia Eagles
2003 – Philadelphia Eagles
2004 – Philadelphia Eagles
2005 – New York Giants
2006 – Philadelphia Eagles
2007 – Dallas Cowboys
2008 – New York Giants
2009 – Dallas Cowboys
2010 – Philadelphia Eagles
2011 – New York Giants

Prognos för säsongen 2012

1: Philadelphia Eagles (11-5) fick epitetet ”Dream team” inför säsongen 2011. Anledningen var att man hade gått ut skrivit kontrakt med flera stjärnspelare. Men på planen så kunde laget inte leva upp till hajpen. Även fast man avslutade säsongen på ett fint sätt. I år har Eagles istället hållit en låg profil under free agency, arbetat vidare med sin vision och skrivit kontrakt med de spelare som redan fanns i laget. De unga stjärnorna LeSean McCoy, RB, och DeSean Jackson, WR, har båda fått nya kontrakt. Det har även Trent Cole, DE, och Todd Herremans, OT.

Annars är Eagles är samma aggressiva och spännande lag som de var 2011. Michael Vick, quarterback, tog ett steg tillbaka förra året men är kapabel till mer än vad han visade. Han var också skadad, i vanlig ordning. Eftersom Vick gärna springer med bollen, vilket han bör göra då och då eftersom det är en av hans största tillgångar, så tar han smällar. Och han är inte byggd som en Cam Newton eller Ben Roethlisberger. Vicks dryga 100 kilo väger lätt i NFL, även för en quarterback.

Jag väntar mig stora saker av Eagles i år. De har det explosiva passningsspelet, det effektiva springspelet, en grym defensiv linje, bra cornerbacks och har förstärkt på linebacker. Och om Andy Reid, huvudtränaren, inte lyckas få sitt lag att prestera med den talang de har nu så finns det en chans att han ryker. Men efter 15 mycket framgångsrika år i Philadelphia, dock utan en Super Bowl-vinst, så får han ett nytt jobb inom en timme.

Förändringar sedan 2011

Eagles har haft ett bra uppehåll. De har gjort smarta värvningar och har tagit hand om sina egna. Favoriten är nog ändå att de har skrivit kontrakt med DeMeco Ryan, middle linebackern från Texans. Det var en av Eagles svagaste lagdelar och att då plocka in ledaren för ett av ligans bästa försvar för att hålla ordning i mitten är inte helt fel. Ryan är en bra spelare på alla sätt och är samtidigt en auktoritet både på plan och i omklädningsrummet. Under uppehållet blev Eagles av med den excentriska Asante Samuel, CB. En härlig spelare som gör lite av vad han vill därute. På gott och ont. Men Eagles sörjer inte den förlusten då man har två mycket dugliga cornerbacks i Asomugha och Rodgers-Cromartie.

Eagles hade flest sacks i NFL förra säsongen, 50. Jason Babin, defensive end, ledde flocken med arton följd av Trent Cole på elva. Så vad gör Eagles i draften? De tyckte inte att de fick tillräckligt mycket press på motståndarnas quarterback med sina centrala linjemän, trots att man har en av ligans bästa spelare där i Cullen Jenkins, och valde en defensiv linjespelare i Fletcher Cox från Mississippi State. I andra rundan körde man linebacker och Mychal Kendricks, en spelare som ryktas få starta direkt. Kendricks är duktig på att stoppa springspelet och det känns som att Eagles vill tvinga motståndarna att kasta bollen. Sedan då? Mer pass rush såklart. Vinny Curry, defensive end från Marshall, har producerat 23 sacks på två säsonger och förra året orsakade han också sex fumbles. I tredje rundan valde man en quarterback i Nick Foles från Arizona och i fjärde fyllde man på med lite djup i sitt secondary och tog Brandon Boykin, cornerback.

Nycklar till framgång

Fokus är viktigt i Eagles i år. Man har alla ingredienser för att bjuda hemstaden på en rejäl fest men det kommer inte att vara lätt ens att ta sig vidare från divisionen. Michael Vick spelade skadad stora delar av 2011 och underpresterade. Han kastade mer än dubbelt så många interceptions förra året jämfört med 2010 och sprang bara in en touchdown mot 10 stycken året innan. Vick måste spela bättre och hålla sig frisk. Då kan Eagles gå hur långt som helst.

Följ ditt Eagles: http://www.philadelphiaeagles.com


2: New York Giants (10-6) höll på att missa slutspelet förra säsongen. Faktum är att de var fruktansvärt nära och man är inte helt fel ute att säga att de hade en jäkla tur att de kom med. Men de avslutade säsongen på ett fantastiskt sätt. Ledda av sin quarterback Eli Manning och underbarnet Jason Pierre-Paul, defensive end, upprepade Giants det de gjorde 2007 och besegrade Patriots i Super Bowl. De hittade sitt spel precis i rätt tid. Men ett enda field goal kunde ha ändrat hela historien.

Alla minns väl Mario Manninghams fantastiska mottagning i Super Bowl. Det var ett av finalens största spel. Inför den här säsongen har Manningham gått vidare till 49ers. Det har även Jake Ballard, tight end. Kvar finns nu Hakeem Nicks och Victor Cruz som lagets bästa receivers. Bakom dem är det oprövade kort som Jerrel Jernigan och Rueben Randle som väntas kliva fram. Men Manning har visat att han är en tillräckligt bra quarterback för att göra spelarna runt sig bättre.

Den defensiva linjen och pass rushen är fortsatt en av ligans bästa med Umeniyora, Tuck, Kiwanuka och Pierre-Paul som roterar in och ut. Frågetecknen kring Giants gäller fortfarande passförsvaret i lagets secondary och huruvida springspelet, som var sämst i NFL förra året, kan hitta tillbaka till någon form av effektivitet.

Förändringar sedan 2011

Det samlade intrycket av Giants drag i free agency och i draften är att de försöker hitta tillbaka till ett mer balanserat lag. Även fast förra året sannerligen var ett lyckat år för organisationen så är man uppenbarligen inte nöjd med den identitet som man hade. De flesta som har uttalat sig är väldigt positiva till vad Giants har gjort. Själv är jag inte helt övertygad.

Visst attackerade man sina problemområden från förra året men jag har svårt att förlika mig med ett par av prioriteringarna. Eli Manning hade det tufft förra säsongen bakom en väldigt skakig offensiv linje. Manning blev pressad på 40 procent av Giants kastspel. Näst mest i hela ligan. Han är tuff men man måste ändå skydda sin i särklass viktigaste spelare. Han tog några riktigt tuffa smällar. Stackars Ahmad Bradshaw hade inte heller många hål att sikta på i springspelet.

Trots det investerade man varken några tidiga draftval eller några pengar i free agency på den offensiva linjen.

I free agency skrev man bland annat kontrakt med Shaun Rogers, DT, som syns på bilden här ovan och Martellus Bennett, en tight end som blockerar väldigt bra. Men inte mycket mer. I draften valde man David Wilson, running back, med det sista valet i den första rundan. En kille som både springer med och kan fånga bollen. Kanske lite oputsad. Han slutade college ett år tidigare efter en lysande säsong med över 1,700 yards på marken för att ställa upp i draften. I andra rundan valde Giants receivern Rueben Randle som oväntat sjönk kraftigt i draften. Även Randle lämnade college ett år tidigt. I tredje blev det ännu en ”junior” i cornerbacken Jayron Hosley. I fjärde rundan blev det Adrien Robinson, tight end, och Brandon Mosley, offensive tackle. Intrycket är väl att Giants valde få spelare som kan bidra på en hög nivå direkt. Men potentialen finns där.

Nycklar till framgång

Giants måste inleda säsongen på det sätt som man avslutade den förra, och hålla uppe tempot. Divisionen är för tuff, och de andra lagen har lärt sig sin läxa, för att man ska kunna snubbla in i slutspelet med nio vinster i år igen. Den offensiva linjen måste spela bättre och man måste undvika de stora spelen som höll på att fälla laget 2011.

Följ ditt Giants: http://www.giants.com/news-and-blogs


3: Dallas Cowboys (10-6) är ”Amerikas lag” och förväntningarna är lika höga varje år. Men fansen blir ständigt besvikna. Förra året missade man slutspelet på grund av ett blockat field goal mot Giants. Men egentligen skulle man ha säkrat slutspelsplatsen långt tidigare. Även fast jag gillar mycket av vad Cowboys har gjort under uppehållet så håller jag Eagles som ett mer komplett lag och kan knappast sätta ’Boys över Super Bowl-vinnarna Giants. Det blir lite tjatigt, förstår jag, så det här blir sista gången: Divisionen är som sagt väldigt tuff. Det hjälper inte heller att Cowboys har ett rätt brutalt schema. I ordning: Giants (b), Seahawks (b), Bucs (h), Bears (h). Sedan blir det riktigt tufft: Ravens (b), Panthers (b), Giants (h), Falcons (b) och Eagles (b) osv.

Det handlar mycket om Tony Romo, quarterback, i Dallas. Positionen är i och för sig alltid i fokus men i när man spelar för ”Amerikas lag” så är allting större. Romo gjorde en väldigt bra säsong förra året men lyckades inte avsluta matcherna. Han spelade med brutna revben och igenom en handskada men avslutade säsongen med 31 touchdowns och 10 interceptions. Med fjärde bäst ”quarterback rating” i ligan. Men det glöms fort bort om man med jämna mellanrum kastar bort bollen till motståndarna med bara minuter kvar av matcherna.

Det är svårt att sätta fingret på vad som saknas i Dallas. Visst var passförsvaret rätt dåligt förra året och springspelet kom kanske aldrig igång. Men laget är egentligen rätt hyffsat på det mesta. Det som saknas är den där motivationen och flytet att vinna de jämna matcherna. Det talas om att Cowboys saknar en riktigt ledare. Särskilt i försvaret. Den stora stjärnan DeMarcus Ware, en av vår tids bästa pass rushers, är som en stor teddybjörn. Tystlåten och professionell. Knappast någon som eldar på lagkamraterna i en jämn match.

Förändringar sedan 2011

Jerry Jones, ägare och chef för organisationen, valde att satsa på passförsvaret i år. Det kan man inte klandra honom för. I free agency skrev man kontrakt med den duktiga Brandon Carr, cornerback från Chiefs, och i draften bytte man bort sitt val i andra rundan för att komma upp till sjätteplatsen och välja Morris Claiborne från LSU. En väldigt lovande cornerback som var en överlägsen nummer ett på sin position i år.

Sedan valde man inte förrän i tredje rundan där det blev pass rush i form av Tyrone Crawford, defensive end, följt av Kyle Wilber, outside linebacker, och Matt Johnson, strong safety, i fjärde rundan. Intressant val av passfångande James Hanna, tight end, i sjätte rundan också.

Nycklar till framgång

Cowboys måste börja spela upp till sin potential, som dock är något överdriven, och avsluta matcherna. Det är inte bara Romo som måste göra de stora spelen när det betyder som mest. Det gäller för alla spelare i laget. Även i försvaret.

Följ ditt Cowboys: http://www.dallascowboys.com


4: Washington Redskins (6-10) har blivit spännande. Det är tack vare en ung man vid namn Robert Griffin III. Eller RGIII. Redskins gav upp mycket för att kunna välja honom i draften och hittills verkar han inte göra någon besviken. Den vältaliga och påtagligt intelligenta Griffin är hett byte för media och reklamvärlden. Killen har arbetsmoralen och talangen som krävs för att lyckas i NFL. Dessutom har organisationen varit vänliga nog att förse honom med en hel del vapen så att övergången från college ska gå smidigare. Redskins har ett bra lag och ska absolut inte glömmas bort. De kan överraska. Håll ett öga på Roy Helu, running back, som avslutade förra säsongen på ett mycket fint sätt.

Redskins har ett hyffsat försvar som leds av ett gäng riktigt bra linebackers. Tacklingsmaskinen och veteranen London Fletcher är ankaret och till sin hjälp har han bland annat Ryan Kerrigan, som valdes i första rundan 2011, och Brian Orakpo. Laget ställde om till ett ”3-4”-försvar inför förra säsongen och det gick helt okej. Man avslutade säsongen som ligans trettonde bästa försvar. Nu har man fått in fler spelare som passar systemet och koncepten bör ha börjat att sjunka in. Barry Cofield, nose tackle, som spelar i mitten av de tre linjespelarna har varit tvungen att vänja sig vid den nya rollen och bör vara bättre 2012. Den positionen är så oerhört viktig i den här typen av försvar och Cofield kommer att vara en nyckelspelare för Redskins.

I Washington så har Robert Griffin III fått hela staden att hoppas. Den charmiga före detta Heismann trophy-vinnaren gör allting rätt hittills. Men ingen vet hur det blir mot riktigt motstånd när säsongen drar igång.

Förändringar sedan 2011

Redskins har som sagt ersatt sina hopplösa quarterbacks Beck och Grossman med superlöftet Griffin. Man får dock anta, som med alla rookies, att det tar ett tag innan han kan spela på en hög nivå. Det är mycket att lära sig. Laget har också skrivit kontrakt med några intressanta spelare under free agency. Pierre Garcon, receiver, från Colts är en av dessa. Josh Morgan, receiver från från 49ers, en annan. Om man tänker på att Redskins redan hade Santana Moss och Leonard Hankerson i laget, och en duktig tight end i Fred Davis, så finns det en del för Griffin att jobba med. I försvaret har man skrivit på med två nya safeties i Brandon Meriweather och Tanard Jackson. Båda förväntas spela en stor roll när säsongen drar igång.

Redskins draft blev ju lite speciell eftersom de blev av med ett par val. Men efter Griffin i första rundan så valde man en guard i Josh LeRibeus i tredje rundan. Inte en spelare som står ut direkt, men stabil. Sedan kom hela draftens kanske konstigaste val. I fjärde rundan valde Redskins ännu en quarterback i Kirk Cousins från Michigan State. Man kan verkligen ifrågasätta det här valet eftersom Redskins sannerligen har behov på annat håll. Tråkigt för Cousins som är en duktig spelare, om än något fysiskt begränsad. Det känns som att Redskins hoppas att de kan få bra betalt för honom om några år. I samma runda valde man också en outside linebacker i Keenan Robinson och får lite mer djup bakom Orakpo och gänget innan man valde en till guard, Adam Gettis, i femte rundan.

Nycklar till framgång

Redskins framgång kommer att vara knuten till hur fort Griffin kan anpassa sig till ett NFL där allt går fortare och är mer komplicerat än vad han är van vid från college. Det skulle ju underlätta för honom om försvaret kan höja sig ett snäpp och om Roy Helu och springspelet kan komma igång. Jag tror ändå att Griffin kan göra en riktigt fin rookiesäsong. Men visst kommer det att bli svettigt för honom i NFC East. Två lag har defensiva linjer som tillhör toppskiktet i NFL, Giants och Eagles, och DeMarcus Ware spelar i det tredje laget.

Följ ditt Redskins: http://www.redskins.com/news-and-events


Övriga divisioner

AFC East
NFC East
AFC North
NFC North
AFC South
NFC South
AFC West
NFC West


Hur tror du att NFC East slutar?

Nyheter

To Top