Vilka är de vanligaste spelen i NFL? Hur ser de ut och hur genomförs dem? Det här är frågor som NFL Supporter har fått och försöker svara på i en ny del av vår ”fotbollsskola”.
Flera av våra läsare har efterfrågat en artikel som handlar om några av den amerikanska fotbollens vanligaste spel. Då gör vi ingenting annat än att rätta in oss i ledet. Det första problemet handlade inte oväntat om urval. Vilka av alla spel och variationer ska vi beskriva? Det är så klar omöjligt att beskriva ens en bråkdel av alla kombinationer så vi bara tog de första lite roligare spel som vi kom att tänka på!
Det blev fyra olika spel som de flesta lag fortfarande använder sig av och som representerar olika grenar av fotbollen. Det är blandat både passningsspel och springspel ur olika formationer. Vi fokuserar på enstaka spel i detalj istället för att gå in på vad en ”bootleg” eller något annat koncept innebär.
ISO – Vi börjar med kötträtten
Vi börjar med att titta lite närmare på ett av fotbollens mest klassiska springspel – ISO. Det är ett spel som ofta springs rätt in i magen på försvaret och som i mycket handlar om att dela ut minst lika mycket stryk som man tar. Det här spelet är inte designat för att plocka upp mängder av yards utan målet är snarare att säkert plocka upp några få yards. Sedan hoppas man på att samma spel ger mer utdelning ju längre matchen lider.
Namnet ISO kommer från ordet ”isolera”. Man vill få sin fullback att ensam krascha in i motståndarnas linebacker. Den offensiva linjen blockerar vanligtvis man mot man förutom i det tilltänkta ”hålet”. Där dubblar man en av försvararna tills han är under kontroll. Då kan den ena av de två ge sig av uppåt planen. Lagets fullback leder vägen för sin running back genom hålet och tar sig an första spelare. Sedan är det upp till killen med bollen att välja vilken sida av sin fullback han tror ger de bästa möjligheterna.
Går inte att rita upp enklare än så här. Vi kallar det ”ISO Weak” för att vi springer åt motsatt håll från vår tight end.
Det här spelet kan springas ur flera olika formationer och genom många olika hål. Det går att springa rätt upp i mitten eller på utsidorna. Man kan även passa ur den här formationen. Därför är det så populärt. Om man dessutom har en fullback som är effektiv i passningsspelet så är det ännu farligare. Eftersom båda backarna kan dyka ut på kanterna så måste försvaret täcka de ytorna. Det gör att man inte helt kan fylla boxen med folk. Kolla på Ravens och hur de använder den lysande Vonta Leach och Ray Rice.
Tailback screen – Det handlar om skådespel och tajming
Nu ger vi oss på någonting helt annat. Det här spelet är det av yttersta vikt att de offensiva spelarna säljer till försvaret. Det gör man så klart genom att träna på det tills tajmingen verkligen sitter. Sedan är det viktigt att tränarna plockar fram det vid en situation där försvaret inte väntar sig att det ska komma. Väl utfört kan ett sådant här spel ge mycket yards. Men om motståndarna förstår vad man försöker göra så innebär det oftast att laget förlorar mark.
En screen-pass är generellt en passing där anfallet låtsas att man ska kasta långt, släpper igenom motståndarnas rush och sedan lobar ett kort kast till sin running back. Under den tiden har någon eller flera av de offensiva linjespelarna tagit plats framför honom för att blockera. Anledningen till att man använder ett sådant här spel är dels för att det är en enkel passning för quarterbacken men även för att sakta ned motståndarnas pass rush. Om de säljer sig för mycket på ett sånt här spel blir de lite mindre sugna på att göra det när offensiven verkligen planerar att passa bollen.
Det blev en del pilar i den här bilden och jag hoppas att den inte blev för rörig. Men nyckeln är att linjemännen på givet kommando överger sin block för att springa ut och leda sin running back upp längs planen.
Det finns mängder av olika screen-spel. Det ska vi vara tydliga med. Men vi ska beskriva ett typiskt sådant där anfallet ställer upp med tre receivers, en tight end och en fullback på planen. Bollen hamnar till sist hos lagets tailback/running back. Efter att spelet startat sticker våra två receiver upp längs planen i full fart. Målet är att dra isär försvaret. Vår quarterback fejkar att han ska ge bollen till sin running back och vänder ögonen nedåt planen. Lagets fullback hamnar i passblockering på högersidan.
När vår running back har tagit sig över till den vänstra sidan skriker han ”GO!”. Våra linjemän släpper sina försvarsspelare lösa och ger sig ut mot vänster och uppåt i banan. Vår quarterback backar något extra steg, suger in de anstormande försvararna och lobbar bollen över dem. Sedan är det upp till vår running back att ta rygg på linjemännen och plocka så många yards som möjligt. Får vi till och med en block från vår receiver kanske spelet kan gå hela vägen! Spelet fungerar särskilt bra om försvaret skickar en blitz.
Clearout – Töm hela stället
En så kallad ”Clearout” handlar helt enkelt om att tömma ett område av planen på försvarare för att sedan skicka en receiver eller tight end in i detta tomma utrymme. Det här kan man göra med en eller flera spelare. Kolla på hur lag med bara en högprofilerad spelare använder det här. Detroit Lions kan till exempel skicka Calvin Johnson rakt över planen för att suga åt sig försvarare till höger och vänster. Det kan vara designat för att öppna luckor åt andra spelare. Vissa lag använder det spel vi kommer att beskriva här för att öppna ytor åt en duktig tight end. Houston Texans gör det med Owen Daniels, till exempel.
Målet med det här spelet är att tömma en yta av planen på försvarare för att sedan utnyttja det till max.
I det exempel som vi använder här ovan ställer anfallet upp med tre receivers ute till vänster. När spelet startar så sticker alla iväg direkt, utan krusiduller, och evakuerar zonen till vänster. Samtidigt springer vår tight end, som ställde upp på högersidan av formationen, längs med linjen. Han kan börja lite långsamt inåt planen som att han ska sätta sig i mitten som ett kort alternativ innan han ökar farten och springer in den yta som lagkamraterna nyss tömt på försvarare. När han får bollen är det bara att vända uppåt och se hur mycket utrymme han har.
Självklart går det att göra samma variant med en tight end som ställer upp till vänster och först går in för att passblockera. Efter någon sekund släpper han sin försvarare och sticker ut på kanten. Kombinerar man det med att linjemännen kommer ut så har vi nästan någon form av tight end-screen. Möjligheterna är oändliga.
Off tackle – Att springa på utsidan
Det här är ett av den amerikanska fotbollens grundspel. Ett springspel mot lagets tackle. Målet är att komma förbi den första linjen av försvarare direkt och attackera motståndarnas linebackers högre upp i banan. Vår running back springer antingen på utsidan om vår yttersta block beroende på vilken position dessa får på sina försvarare och vad motståndaren gör. Det är alltså upp till killen med bollen att ta rätt beslut. Så här genomför man oftast det här spelet på professionell nivå. På lägre nivå finns det de som förespråkar att man inte bör låta sin back läsa situationen utan på förhand bestäm var han ska. Då blir spelet lättare att försvara så klart.
De viktigaste sakerna i det här spelet är blockeringen på den yttersta försvararen till höger av vår tight end och dubbleringen på motståndarnas tackle åt det hållet vi springer.
Eftersom det här är ett sådant klassiskt spel så ska vi försöka beskriva det lite noggrannare. Som ni ser på bilden ovan så har vi ställt upp i en I-formation och låter vår tight end ta blockeringen på utsidan. Det här är inte självklart. Ett annat alternativ är att lagets tight end springer uppåt i banan för att ta nästa block och att vår fullback eller den linjeman som kommer från andra sidan blockerar utsidan. Det beror på formation, filosofi och spelarmaterial.
Samtidigt sticker vår vänstra guard in bakom medspelarna på linjen och upp igenom hålet. Det här kallas för en ”pull”. Efter honom följer vår fullback i full fart och bakom dessa två kommer vår running back med bollen. Här kan han välja att sticka rätt upp i hålet eller att han studsar ut på högersidan runt vår block ute på kanten. Han läser helt enkelt motståndaren och ser vilken position han har på vad som i det här exemplet är vår tight end.
Medan det här händer är det viktigt att våra blockerande linjemän inte släpper igenom några försvarare som kan störa spelet innan det har kommit igång. Vår tackle på vänster sida kommer därför att ta ett steg bakåt och räta ut axlarna mer mot sidlinjen. Tänk dig den yttersta spelaren som blockerar vid ett field goal! Om ett off tackle-spel är väl utfört så är det mycket svårt att stoppa.
Mer läsning
Fotbollsskola: “34″ eller “43″?
Fotbollsskola: Vad *** pratar han om?
Fotbollsskola: Ett träd av möjligheter
Har du något eget favoritspel? Eller ett som det lag du håller på använder särskilt mycket?