Krönika

Dags att vi börjar förstå varandra

Eli Harold, Colin Kaepernick och Eric Reid tar ett knä i protest. Foto: Thearon W. Henderson/Getty Images.

Vi står inför en ny resa med ännu en NFL-säsong. Alla säsonger har sin prägel och allt eftersom veckorna tickar ser vi vart den för oss. Jag vill ta oss tillbaka till förra säsongen för att förbereda oss på det som kommer.

2017 präglades av protester, det minns vi alla. Många kände att det kunde varit skönt att få lägga fokus på sporten, men samtidigt är den typ av saker något som inte försvinner av sig självt. Vi, människor, måste börja i rätt ände. Vilja förstå varandra mer än att missförstå. Att tänka istället för att reagera. Enda sättet att få bort protesterna är att hitta lösningar på problemen som gjort att de uppstått, annars finns de kvar.

Att prata om dessa saker är ofta känsligt, som en handgranat av åsikter och känslor som slängs ut i det fria. Därför måste vi tala om det. Inte för att elda på, utan för att ge bränsle till nya tankar.

Vi kommer garanterat få lägga tid på detta under säsongen, hela premiärveckan har kantats av diskussioner. I veckan lanserade Nike en kampanj. Ansiktet för kampanjen är Colin Kaepernick, den som började stå på knä under nationalsången och som därför blivit ansiktet för protesterna mot ojämlik behandling. Eller protesten mot den amerikanska flaggan, mot poliser och militärer, som Kaepernicks motståndare valt att se det som. Att protesten skedde på en arena, under nationalsången, tyckte många var onödigt. Colin kunde skött det på sin fritid.

 

Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, uppstår då ljud? Det är ett klassiskt filosofiskt tankeexperiment för att ställa frågor om vår verklighet. En protest som inte hörs eller ses, uppmärksammas den? Förmodligen inte. Att välja en arena dit miljoner och åter miljoner oliktänkande människor vänder sina blickar är ett logiskt val för en protest.

Varför protesterar spelarna i NFL? Är det för nöjes skull? Nej. Det är för att ge de röstlösa en röst. Det är för att rikta strålkastarna mot grupper i samhället som vant sig vid att få klara sig själva. När andra spelare följde Kaepernick´s manér och tog ett knä under nationalsången så gjorde dem det för att protestera mot samhällsstrukturer som splittrar. När Eagles Malcolm Jenkins höll upp skyltar i omklädningsrummet istället för att svara på reportrarnas frågor så gjorde han det för att ge de svaga i samhället en röst.

Diskussionen om att spelare saknar respekt för flagga, armé eller polis kan jag ärligt säga att jag inte ger mycket för. Först och främst har jag svårt att förstå hur protesterna tolkas så, sen har jag svårt att se hur i sådana fall kan värdesätta den mest exploaterade flaggan i världen mer än människors lika värde. Jag har svårt att se hur ett knä under en nationalsång kan generera hat, hot och bojkott av en sport man älskat. Hur Nike´s kampanj kan generera uppeldade skor och sönderklippta tubsockar.

För mig är det symptom på annat, på ett samhälle som är splittrat, på ett klimat där många inte litar på information och tror på ogrundad fakta som passar dem. Men det är inte min uppgift att bestämma andra människors åsikter, det enda jag kan göra är att försöka förstå dem. Det är vad jag hoppas denna säsong för med sig, en vilja att förstå.

Natten mot fredag sparkade säsongen i gång, till helgen har vi säsongens första NFL-söndag. Lyssnar vi på varandra, försöker förstå, så kommer vi till nästa års återblick se en betydligt varmare historia, där den underbara sporten ligger i fokus.

Dags att vi börjar förstå varandra

Nyheter

To Top