Festen är över och all konfetti har fallit till marken borta i Houston. Här hemma på den lokala fronten är redaktionen tämligen öde bortsett från collegekillarna som sitter på golvet i ett hörn och sammanställer månader av anteckningar inför den kommande draften. Själv vandrar jag mest runt och funderar på vad som egentligen hände. Patriots igen? Håller ligan på att bli förutsägbar?
Vilken Super Bowl vi fick se. Sanslös på alla sätt och vis. Eftersom mitt favoritlag återigen lämnat slutspelet omgående, fann jag mig sittandes och hålla på Matt Ryan och hans killar. Alla älskar vi en ”underdog”, eller? När sedan Patriots vände och vann, blev jag lite bitter får jag erkänna. Patriots igen? Börjar NFL bli som den ”vanliga” fotbollen med ett fåtal dominanta lag?
Ett av fotbollens problem är just detta. Nämligen att dem rika blir rikare, och att det oftast är samma gamla lag som alltid vinner de stora turneringarna och ligorna. Den gamle brittiske fotbollsspelaren Gary Lineker 1 sammanfattade egentligen allt rätt väl när han en gång sa att:
Titta bara på engelska Premier League som startades 1992. Under dessa snart 25 år har endast sex olika lag tagit hem bucklan 2. Under samma period har nästan dubbelt så många lag tagit hem Super Bowl. Den här jämförelsen brukar jag ofta lyfta fram när jag skall ”missionera” om NFL bland vänner och bekanta. Ingen säsong är den andra lik, och du är aldrig bättre än din senaste match. Ni känner säkert igen argumentationen. Det som dock fått mig att fundera lite efter den här säsongen är Patriots dominans. Är det inte likadant i NFL egentligen? Är Patriots vårt Tyskland?
Tittar vi på de senaste 15 årens Super Bowl har åtminstone en QB burit efternamnet Manning, Brady eller Roethlisberger i 13 gånger utav fallen. Då har vi visserligen två bröder Manning och en sällsynt duktig Brady, men ändå. Årets säsong kändes dessutom avgjord ganska tidigt. Sista omgången bjöd inte på det typiska rafflet med flertalet lag som jagade för att nå en eftertraktad slutspelsplats. Det enda vi bjöds på i juletid var förödande skador som visserligen kastade om tillvaron rejält på sina håll.
Om jag försöker frångå mina vaga minnen och känslor visar dock statistiken på någon helt annat. Årets säsong var faktiskt oerhört jämn. Som exempel kan det nämnas att:
- Ingen av fjolårets finalister, Denver och Carolina, gick ens till slutspel i år.
- Sex av åtta divisioner fick se nya segrare i år. (Flest sedan 2011)
- Sedan nuvarande format infördes med tolv lag i slutspel har vi alltid fått se åtminstone fyra nya lag i slutspelet. I år fick vi se sex nya lag.
- Segermarginalen i matcherna var 10.23 poäng i snitt. Den lägsta siffran sedan 1935.
Så på frågan om ligan är förutsägbar får jag nog anse mig besegrad av fakta. Vilket är stort av mig. Det är trots inte alla som erkänner det nuförtiden. Ligan är lika oberäknelig som den alltid varit. Kanske till och med mer än vanligt. Det som möjligen kan anses vara förutsägbart är Patriots dominans. Det får väl då anses vara undantaget som bekräftar regeln helt enkelt.
- Brittisk anfallare under 80- och 90 talen. Målkung vart han än gick. Spelade i bl.a. Tottenham och Barcelona.
- Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Blackburn & Leicester